Hörneå bys hemsida www.becken.se
Grävaren Hans Näslund, minns Vitalis och Greta
Denna artikel är skriven av Hans Näslund, grävmaskinisten med uppväxt i Hörnefors. Hans är även poet med många publicerade dikter på Becken-Webben. Dessa dikter var som hand i handske under KulturByaåret 2014. Diktflödet verkar fortsätta även under år 2015.
Av speciellt intresse i Hans berättelse är kopplingen till Becken by och Johannes Norgren. Johannes figurerade i några artiklar om Frans Kempe och uppbyggnad av industri, politik och kommun, men även om musik och noter.
Hans Näslund skickar med egna bilder från grävjobb i södra Sverige. Till bilderna har undertecknad "skribent" adderat några mer eller mindre väl valda ord. Hans egen text ger vägledning till bilder och situationer. Bilderna återkommer i ytterligare en artkel med Hans Näslunds grävmaskinspoesi.
Gunnar Engström, 2015-02-13
Detta är berättelsen om företagarefamiljen Vitalis och Greta Abrahamsson från Hörnefors. Jag - Hans Näslund - var anställd i deras företag som maskinist på grävmaskin mellan åren 1952 och 1956. Greta hade sina rötter i Bäcken då hennes far hette Johannes Norgren. Hennes barndomshem var Olgas hus i Bäcken som Johannes hade byggt.
Bild 1. Johannes Norgren med två av sina barn, Greta till vänster och Göta till höger. Läs mer om Johannes på en annan sida på Becken-Webben, och där bilden är hämtad. Bilden är tagen av Algot Engström, ca 1920.
Vitalis var målarmästare med eget företag under 30-50 talet. Parallellt med detta så drev han taxirörelse samt körde en kombinerad buss och lastbil med två turer per dag mellan Hörnefors och Hörnsjö järnvägsstation. År 1949 köpte han en grävmaskin och anställde en maskinist. Med denna utförde han grävjobb först lokalt och sedan över hela landet.
Bild 2. En Ruston Bucyrus 10.
Därefter sålde Vitalis sin turbil, sin taxi och 1955 även sitt hus och flyttade sitt företag till Ulricehamn i Västergötland. Där hade han hade köpt en hyresfastighet.
Vitalis och Greta hade 5 barn, Lars-Erik, Sven-Åke, Anna-Greta, Christer och Pär-Anders. Alla fick tidigt börja hjälpa till i företaget. Lars-Erik född 1933 hade som 17 åring ansvar för grävmaskinen. Detta var både som maskinist och som arbetsledare vid ett stort torrläggningsföretag uppe i Jocksengi i Norrbotten. Han var den som tog mycket ansvar i företaget, och han var den som såg till att den driftige faderns planer blev genomförda.
Bild 3. En RB 10 som gått ned sig genom tjälen i den dränerade Lövåsasjön i Bredareds kommun utanför Borås (läs i texten).
Lars-Erik var jämnårig med mig. Vi har hängt ihop sedan barnsben och har kontakt nästan dagligen där vi nu bor i Ulricehamns Kommun. Lars-Erik berättade för mig om två roliga minnen. Man hade Polisen i Hörnefors som hyresgäst, och det var den då unga Karl-Henrik Hörnlund som 1948 frågade den 15 årige Lars-Erik om han kunde lära honom att köra bil. Det gjorde Lars-Erik, och man körde fram och tillbaka på Tallhedsgatan.
Bild 4. RB 10 lyfts och räddas ur sitt haveri.
Det andra minnet var Julafton 1949. Mitt i julkalaset ringer man från vaktstugan på fabriken och vill ha en Taxi till Umeå. Vitalis säger till Lars-Erik som då var 16 år, du kan väl ta den här körningen för det är nog bara några sjömän. Lars-Erik satte den stora chaufförsmössan på huvudet och körde ner till fabriken. Där stod två poliser från Umeå. De hoppade in och Lars-Erik berättade att han försökte se så gammal och grym ut som möjligt, och körde lite extra fort in till Umeå. Ingen sa något under hela färden. När han skulle skriva kvittot, så kom han på att hans andranamn var Vitalis så han skrev Vitalis Abrahamsson och allt var frid och fröjd. Sedan när Lars körde upp för körkortet så sa Besiktningsman Strömbom - ja du har ju kört förut - vad han nu menade med det.
Bild 5. En RB 33 gräver väg utanför Norrköping år 1955 (läs texten).
Jag tog med min lådkamera några fotografier som jag skickar med. Det var 1954-55 som vi utförde torrläggningsföretag på entreprenad i Västergötland. Det var i regel på vattensjuk mark med löst underlag, så vi använde den lätta grävmaskinen RB 10 (Ruston Bucyrus) på 11 ton för att klara jobbet. Bilden på maskinen med höjdgrävningsaggregatet (bild 2) som står i bäcken fotades då vi sänkte Lövåsasjön i Bredareds kommun utanför Borås med 1 meter. Det fanns inga möjligheter att gå med maskinen på kanten, så vi fick göra oss en väg i själva kanalen. Ibland gick vattnet ända upp under maskinhuset. Bilden från nerkörningen är då vi hade gått ut på den gamla sjöbotten i Lövåsasjön. Det var vinter och kallt, så tjälen hjälpte oss med bärigheten, men här så hjälpte inte den utan underlaget brast och maskinen rutschade ner i dyn. Med 3 st vanliga stubbrytare, varav två lyftande och en dragande, så lyckades vi få upp maskinen.
Bild 6. RB 33 med Sven-Åke Abrahamsson.
Bilden på den stora maskinen, en RB 33 med vikt 33 ton, är från då vi grävde ett vägbygge utanför Norrköping år 1955. Det är den 16 årige Sven-Åke Abrahamsson som här sitter vid spakarna. Sven-Åke omkom tragiskt i en bilolycka 1962.
Det blev mycket text det här. Men det var en märklig familj, och ett stort äventyr för mig, en 19 åring. I en kommande artikel återges dikten ”lingrävarens vardag”. Den tillkom inför ett spex då vi sänkte Lövåsasjön.
Hans Näslund, mail 2015-02-05
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se